Endgame #3

– 168 –

„ – Még valami – mondta édesanyám. – A személyazonosság hiánya az egyik oka annak, hogy sok erőszaktevő megöli a partnerét, mikor az megpróbálja elhagyni. Nem csak a társukat (és azt, amin a feszültséget levezethetik) veszítenék el, hanem saját személyazonosságukat is.

Ez annak az egyik oka is, miért kell ennek a kultúrának megölnie minden civilizálatlan élőlényt, legyen az emberszabású vagy sem: hogy elejét vegye a szökés lehetőségének.

Ez vezet a következő jelenséghez: az erőszaktevők elszigetelik áldozataikat más erőforrásoktól. Mikor ezeket a szavakat írom, egy gyárilag előállított székben ülök, miközben egy gyárilag előállított monitort bámulok és egy gyárilag előállított számítógép zúgását hallgatom. Mellettem egy gyárilag előállított polcokon gyárilag előállított könyvek, melyeket emberi lények írtak. Civilizált, írástudó emberek, akik angolul írnak. (Nyelvek, közülük sok törzsi, ugyanolyan gyorsan pusztulnak, mint a különbözőség minden más formája, ugyanannyira katasztrofális hatással: a beszélt nyelved befolyásolja, mit tudsz mondani, ami befolyásolja, mire tudsz gondolni, ami befolyásolja, mit tudsz felfogni, ami befolyásolja, mit tudsz átélni, ami befolyásolja, hogyan cselekszel, ami befolyásolja, ki vagy, ami befolyásolja, mit akarsz mondani, és így tovább.) A jobbomon az ablak a sötétbe néz, és a saját elmosódott arcképem tükrözi vissza, amit a fésületlen hajam szegélyez. Tömegtermeléssel előállított ruhákat és papucs van rajtam. Mindezek mellett, van egy macska az ölemben. Minden, amit az érzékeimmel befogadok civilizált emberektől ered a macskán kívül, de még az is háziasított.

Állj. Gondold végig. Minden benyomás, ami ér, egyetlen forrásból ered: civilizáció. Mikor végzel ezzel a bekezdéssel, tedd le a könyvet pár pillanatra és fuss végig a saját környezeteden. Mit látsz, hallasz, érzel, ízlelsz, ami nem civilizált emberektől származik, vagy nem az ő közvetítésükkel? A Természet hangjai CD-n kuruttyoló békák nem számítanak.

Ez mind rendkívül furcsa. Még furcsább – és rendkívüli módon jellemzi, mennyire nemcsak, hogy elfogadtuk ezt a mesterségesen ránk rótt elszigetelődést, hanem meg is testesítjük azt, az őrületünket jól felfogott érdekünkké változtattuk – a mód, ahogyan kultuszt és vallást (és tudományt, ha már itt tartunk, illetve üzletet) csináltunk abból, hogy próbáljuk magunkat különállóként – különbözőként, elszigeteltként, ellentétben – értelmezni a természet maradékától. Az erőszaktevők csupán elszigetelik az áldozataikat más erőforrásoktól. Ennél sokkal inkább elszigetel minket a civilizáció – eszmeileg és fizikailag – minden élet forrásától.

Nem hisszük, hogy a fáknak bármi mondanivalója lenne számunkra (azt sem, hogy egyáltalán szólni tudnának), sem a csillagoknak, prérifarkasoknak vagy akár az álmainknak. Meg vagyunk róla győződve, – és ez a fő különbség a nyugati és a bennszülött filozófiák között – hogy a világ a civilizált emberi lényeket leszámítva néma. […]”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s