Endgame #7

– 317 –

„[…] A regény egy résznél az emberrablók egy kisrepülőt használnak, hogy egy E-bombát dobjanak a Bay Area fölé. A fedélzeten viszik a bombát egy ládában. A főszereplő azt kérdezi: – Ki halt meg? – A bölcselet. – válaszolja valaki. – Mikor a bölcselet meghal, – folytatja – elkezdődnek a tettek.

Ahogy készülnek kioldani a bombát, a főszereplő töprengeni kezd. – Valami nem stimmel a tervünkkel. – A gondolat nem hagyja nyugodni, miközben elkezdik a visszaszámlálást az ünnepléshez. Öt, négy, három, kettő, egy. Ő pedig rájön, de túl késő. Az E-bomba felrobban. A gépük zuhanni kezd.

Az egyik emberrabló a mellkasához kap, térdre rogyik. Pészmékere van. Még az erőszakmentes cselekedetek is megölhetnek embereket. Mostanra minden tettnek, beleértve a tétlenséget, halálos következményei vannak. Ha a civilizációban élsz, a kezeidet többé, vagy kevésbé festi sötétvörösre számolatlan emberi és nem emberi áldozat vére.

Jóval a könyve befejezése előtt Casey megmutatta nekem, hol olvasott először az E-bombáról. Minden lehetőség közül ez pont a Popular Mechanics volt. Ha előkeresed a könyvtárban a 2001. szeptemberi számot – amelyben az elemi útmutatás található, hogy állíts össze egyet -, menj biztosra és használd valaki más kölcsönzőjegyét. Lehetőleg valakiét, akit nem kedvelsz.

A cikk címe a következő volt: E-bomba – elektromágneses bombák egy szempillantás alatt 200 évvel vethetik vissza a civilizációt. Ráadásul terroristák [sic] 400 dollárért megépíthetik.

Ez rossz dolog lenne?

A szerző, Jim Wilson így kezdi: – A következő Pearl Harbor nem perzselő nukleáris villanással fogja hirdetni magát, nem is az Ebolától, vagy génmódosított testvérétől haldoklók keserves nyöszörgésével. Egy éles reccsenést hallasz majd a távolban. Mire tévesen egy ártatlan mennydörgéssel azonosítanád a hangot, a civilizált világ már meg is zavarodott.

Eddig tökéletes.

Ezzel folytatja: – Fénycsövek és televíziók izzanak majd hátborzongató fényességgel, miközben ki vannak kapcsolva. A burkolatok alól ózon és parázsló műanyag szagának keveréke szivárog majd, ahogy az elektromos vezetékek ívet húznak, a telefonvonalak pedig leolvadnak. A okostelefonod és mp3 lejátszód érintése meleg lesz, miközben az akkumulátora túlterhelődik. A számítógépednek, a tárolt adatok minden egyes bitjével együtt befellegzett.

Tudom, tudom, ez már túl szépnek hangzik, hogy igaz legyen. De még nincs vége.

Wilson azt írja: – Majd azt veszed észre, hogy a világ hangja is megváltozott. A civilizáció háttérzenéje, a belsőégésű motorok zúgása megszűnt. Egy pár dízeltől eltekintve a motorok sosem indulnak be újra. Te azonban sértetlen maradsz, miközben 200 évvel korábban találod magad, mikor az elektromosság még az éjszakai eget összetörő villámcsapást jelentette. Ez nem egy feltételezett, Y2K-szerű forgatókönyv. Ez egy valóságos előrejelzése annak a pusztításnak, amire a Pentagon szerint a fegyverek új generációja, az E-bomba képes lehet.

Mikor ezt mind elmondom az előadásaimon, gyakran félbe szakít az emberek éljenzése. […]

Bármennyire is jól hangzik az egész (Elnézést, elfelejtettem, hogy a technológiai fejlődés jó dolog; a civilizáció jó dolog; elpusztítani a bolygót jó dolog; számítógépek, tévék, telefonok, autók és fénycsövek mind jó dolgok és bizonyára fontosabbak, mint egy élhető bolygón létezni, fontosabbak, mint a lazacok, kardhalak, grizzlik, tigrisek, ami azt jelenti, hogy az E-bomba hatásai annyira borzalmasak, hogy az Egyesült Államok hadseregén, és bátor, valamint dicső szövetségesein kívül soha senkinek nem szabad, hogy képes legyen működésbe hozni egyet; emellett csak azért szabadna őket használni, hogy olyan elemi érdekeit szolgálja az Államoknak, mint olajhoz való hozzáférés, amit el lehet égetni, hogy a gazdasági növekedés folytatódjon, hogy az emberek tovább fogyasszanak, hogy a bolygót tovább fűtse a globális felmelegedés, hogy tovább folytatódhasson a vadon utolsó maradványainak eltörlése, melyekből a világ talpra állhatna, ha a civilizáció még időben megdől.), még mindig tud jobb lenni: miután egy E-bomba felrobbant és elpusztított minden elektronikai eszközt a környezetében, az impulzus továbbterjed a telefon- és energiahálózaton. Ez a cikk szerint: – azt jelenti, hogy a terroristáknak [sic] nem kellene a saját készítésű bombáikat közvetlenül az elpusztítani kívánt célpontra juttatni. A gondosan őrzött létesítményeket, mint a telefonközpontokat és villamos transzformátor-állomásokat az elektromos és telekommunikációs kapcsolataikon keresztül meg tudnák támadni.

A cikk ezzel a reményteljes összegzéssel zár: – Üsd ki a villanyáramot, a számítógépeket és a telekommunikációt és ezzel leromboltad a modern társadalom alapjait. A harmadik világ támogatta terrorizmus korában az E-bomba a nagy kiegyenlítő. […]”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s