Endgame #9

– 341 –

„[…] Az elmúlt 24 órában több mint 800 négyzetkilométernyi esőerdő pusztult el. Tizenhárommillió tonna mérgező vegyi anyagot bocsátottak ki. Negyvenötezer ember halt éhen, harmincnyolcezer közülük gyermek. Száznál több növény-, vagy állatfaj halt ki a civilizált emberi lények miatt. Mindez egyetlen nap alatt.

Nem hiszem, hogy a legtöbb embert érdekli, és nem hiszem, hogy valaha is érdekelni fogja őket. Előszedhetünk akármilyen közvélemény-kutatást, annak alátámasztására, hogy a legtöbb amerikait valóban érdekli a Környezet™, Igazság™, Fenntarthatóság™ – hogy érdekli őket bármi azon túl, hogy hagyják őket békében zsibbasztani magukat alkohollal, olcsó fogyasztási cikkekkel és televízióval. Idézhetünk (vagy kitalálhatunk) egy felmérést, hogy minden mást változatlannal feltételezve az amerikaiak 64 százaléka nem akarja, hogy a pingvinek kihaljanak (hacsak a megmentésük nem fogja a legcsekélyebb mértékben is megemelni az üzemanyag árát); vagy idézhetünk (vagy kitalálhatunk) egy másik felmérést, ami szerint az amerikai férfiak 22 százaléka inkább lakna egy élhető bolygón mint hogy lefeküdhessen egy szupermodellel (ez a szám 45 százalékra nő, ha a férfiak nem kérkedhetnek ezzel a barátaiknak). Az igazság azonban az, hogy az emberek nagy részének ez nem olyan fontos – ez ebben az esetben a tigrisek, a lazac, bennszülött csoportok, óceánok, folyók, a Föld túlélése; ez ugyanúgy méltányosság, tisztesség, szeretet, becsület, béke. Ha az lenne, „az emberek nagy része” tenne valamit érte.

Persze, a többség inkább szeretné, ha ő maga legalább a látszatával lenne kezelve a méltányosságnak, tisztességnek és a többinek, de egészen addig, míg a hatalmon lévők nem engem vesznek célba az interkontinentális rakétáikkal, miért érdekelne, hogy fél világgal arrébb élő, olajmezőn élő barna embereket robbantanak darabokra? Hasonlóképp, amíg a felírt antidepresszánsom ára viszonylag alacsony marad, a műholdas tévécsatornáim száma pedig magas, miért foglalkoznék azzal, hogy pár ostoba hal kipusztul egy gáttal elzárt folyón? Az erősebb győz, a francba az egésszel, és én az erősek egyike vagyok, szóval győzök.

Egy másik megközelítése, miért nem érdekli az embereket a világ sora, az erőszaktevésről és gyerekmolesztálásról beszélni. A legtöbb erőszakolást nem tagbaszakadt idegenek követik el nők házába betörve, nem is sápadt, perverz alakok, akik az iskolák körül és chat-szobákban állnak lesben, hanem apák, testvérek, nagybácsik, férjek, szeretők, barátok, tanácsadók, lelkészek: akik állítólag szeretik ezeket a nőket (és férfiakat) akiket megsebeznek. Ehhez hasonlóan a legtöbb gyereket nem bűnözők molesztálják, akik elrabolják és pornográfiára kényszerítik őket, hanem a gondviselőik, akik – még egyszer – azt bizonygatják, szeretik őket, akiknek segítségével tanulnák meg, hogyan legyenek emberi lények. Persze ezek a gondviselők gondot fordítanak arra, hogy megtanítsák őket, hogy legyenek civilizált emberi lények: leckét kapnak abból, hogy az fizikálisan erősebb kihasználja és erőszakot tesz a fizikálisan kevésbé erőset; megtanulják, hogy az elnyomók gyakorlatból nevezik – és valószínűleg hiszik is – magukat gondviselőknek, miközben tönkreteszik a gondjukra bízottakat; megtanulják, hogy ebben a borzalmas rendszerben ez a gondviselők feladata; megtanulják, hogy az élet értéktelen (mivel persze mind azzal a tudással születünk, hogy az élet értékes, a tudást ki kell verni, erőszakolni, oktatni belőlünk).

A erőszak, a verés, az oktatás elkövetői nem csupán egy furcsa csoportja „másoknak”: „vidéki bunkók”, „külföldiek”, „a szegények”. Közéjük tartoznak a társadalom tiszteletben álló tagjai. Ebben a kultúrában ők normális emberek. A viselkedésüket szabványosították.

Ha a normális emberek a kultúránkban megerőszakolják és megverik még azokat is, akiket a szeretteiknek vallanak, milyen esélye van annak, hogy nem pusztítják el a lazacokat, az erdőket, az óceánokat, a Földet? […]”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s